3 zastosowania stali nierdzewnej w kuchni

By | Wrzesień 14, 2016

Stal nierdzewna jest popularnym materiałem, który ma duże zastosowanie w kuchni. Są bowiem przedmioty oraz elementy wyposażenia kuchennego, które są wykonane ze stali.  Przykładem jest, np. zlewozmywak, blat kuchenny lub naczynia.

BLAT         

Stal nierdzewna to dobry materiał, także w kuchni, ze względu na właściwości antybakteryjne i estetyczny wygląd oraz możliwość połączenia go z innymi materiałami, np. drewnem. Także blat kuchenny może być stalowy. Ma wtedy największą odporność na korozję i trwałość oraz jest bardzo higieniczny – blat jest miejscem przygotowywania potraw, dlatego higieniczność to podstawa. Meble ze stali nierdzewnej są również ponadczasowe i eleganckie.

Stalowy blat optycznie powiększa wnętrze i wygląda bardzo profesjonalnie oraz łatwo się go utrzymuje w czystości. Jednak nie pasuje do każdej kuchni. Najlepiej wygląda we wnętrzu minimalistycznym i nowoczesnym. Trzeba go także wycierać do sucha po wyczyszczeniu, ponieważ mogą na nim zostawać nieestetyczne zacieki. Można z niego korzystać przez długie lata, jeśli odpowiednio o niego dbamy.

ZLEW

Zlewozmywak, podobnie jak blat kuchenny, może być wykonany ze stali nierdzewnej. Ma to swoje zalety i wady. Jedną z zalet jest to, że taki zlew jest niedrogi i lekki. Jednak należy o niego odpowiednio dbać i wycierać do sucha po umyciu naczyń, by uniknąć nieestetycznych zacieków. Jest również łatwy w utrzymaniu w czystości, jednak musimy stosować specjalne środki lub ciepłą wodę z płynem do naczyń oraz miękką szmatkę do czyszczenia bez użycia ostrych druciaków. W ten sposób unikamy nieestetycznych zadrapań oraz innych uszkodzeń mechanicznych. Jest odporny na wysoką temperaturę, a dzięki przystępnej cenie popularny w kuchni.

NACZYNIA

Naczynia ze stali nierdzewnej są najbardziej popularne, ze względu na swoje właściwości. Bardzo dobrze się prezentują, są też łatwe w konserwacji i utrzymaniu czystości oraz mogą być stosowane na wszystkich kuchenkach, w tym także indukcyjnych. Takie garnki są lekkie, dlatego łatwo się z nimi gotuje. Stal nie wchodzi w kontakt z jedzeniem i potrawy są zdrowe. Możemy w nich piec, gotować i smażyć oraz łatwo się je czyści.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *