Jak czyścić sprzęty kuchenne ze stali nierdzewnej?

By | Wrzesień 14, 2016

Stal nierdzewna ma duże zastosowanie w kuchni ze względu na swoje właściwości – jest wytrzymała, odporna na wysoką temperaturę i rdzę. Ze stali są wykonane urządzenia i meble kuchenne. Bardzo ważne jest utrzymywanie jej w czystości, żeby służyły nam jak najdłużej. W czyszczeniu przedmiotów kuchennych ze stali pamiętajmy o 3 rzeczach.

REGULARNOŚĆ

Bardzo ważna jest systematyczność, ponieważ wtedy czyszczenie ma lepsze efekty i pomaga łatwiej utrzymać przedmioty w idealnym stanie. Regularne oraz odpowiednie czyszczenie i konserwacja przedłuża także jej żywność oraz zapewnia estetyczny wygląd. Unikamy w ten sposób także pojawienia się plam, przez które metal traci połysk. Dlatego najlepiej ścierać zabrudzenia z powierzchni stalowej od razu.

ŚRODKI CZYSZCZĄCE

Do czyszczenia przedmiotów ze stali nierdzewnej możemy wykorzystać środki przeznaczone do tego typu materiałów. Jednak wcześniej zróbmy test środka na niewielkiej powierzchni. Zanieczyszczenia usuwajmy mokrą, miękką ściereczką, jednak lepsze efekty daje dodanie do miski z ciepłą wodą płynu naczyń, a następnie zamoczenie w niej szmatki. Po wyczyszczeniu spłukujemy powierzchnię wodą i wycieramy do sucha, gdyż woda tworzy trudne do usunięcia zacieki. Zrezygnujmy ze środków, które zawierają żrące substancje chemiczne, które mogą uszkodzić salową powierzchnię, a niedokładnie wypłukane naczynie w kontakcie z jedzeniem może być niebezpieczne Przedmioty stalowe możemy również wyczyścić bez użycia chemii, czyli domowymi sposobami: przy użyciu sody oczyszczonej lub soku z cytryny, które oprócz skutecznego czyszczenia, usuwają nieprzyjemne zapachy oraz dezynfekują. Domowe metody są także tanie i ekologiczne.

METODA CZYSZCZENIA

Powierzchnie stalowe są podatne na różne zadrapania, dlatego oprócz specjalnych środków, ważny jest również sposób ich czyszczenia. Żeby unikać zadrapań i rys, a więc nie uszkodzić powłoki ochronnej powierzchni, należy wykonywać szmatką koliste ruchy. Częste używanie stalowego sprzętu doprowadza do tego, że jego powierzchnia staje się matowa. Wymaga więc regularnego polerowania przy użyciu specjalnych środków albo ewentualnie oliwki dziecięcej lub oliwy z oliwek. Polerować możemy także ściereczką z wełny owczej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *