Jak urządzić kuchnię w lokalu?

przez | 21 grudnia 2018

Aby odpowiednio wyposażyć kuchnię w lokalu gastronomicznym, będziemy musieli zadbać o szereg kwestii. Należy przede wszystkim wziąć pod uwagę zapotrzebowanie, a także warunki panujące w danym lokalu. Dzięki nim praca w kuchni ma być sprawna i szybka. Wyposażenie musi być funkcjonalne i spełniać określone normy.

Urządzenia grzewcze

Potrawy przygotowywane na gorąco mogą powstawać na różne sposoby. Dlatego mamy tak wielki zasób różnych urządzeń grzewczych. Czasem potrzebujemy funkcji smażenia, czasem pieczenia lub gotowania. Podstawą wyposażenia grzewczego są kuchnie elektryczne lub gazowe. Zadbajmy o to, by ilość palników była dostosowana do wymagań lokalu. Od tego zależy, czy potrawy będą sprawnie wydawane.

Wiele kuchni nie wyobraża sobie pracy bez taboretów grzewczych. Nic w tym dziwnego, ponieważ dzięki nim gotowanie jest możliwe niemal w każdym miejscu. Kuchnia nie poradzi sobie również bez patelni uchylnych. Pozwolą one na najlepszą obróbkę termiczną mięsa oraz przygotujemy aromatyczne sosy.

Urządzenia chłodnicze

Przechowywanie żywności nie będzie możliwe, jeśli nie posiadamy sprawnych urządzeń chłodniczych. Możemy podzielić je na te do chłodzenia oraz mrożenia. Wybierając dany sprzęt, natrafimy na cały szereg opcji. Przede wszystkim są to stoły, witryny oraz szafy. Zazwyczaj lokal gastronomiczny potrzebuje również kostkarek oraz kruszarek do lodu.

Szafy chłodnicze to podstawa, jeżeli chodzi o przetrzymywanie produktów żywnościowych w odpowiedniej temperaturze. Każdy właściciel lokalu zanim wybierze odpowiedni model, powinien dobrze zastanowić się nad zapotrzebowaniem lokalu oraz warunkami, jakie tam panują. Jeśli kuchnia ma dosyć małe rozmiary, to dość często praktykowane jest wybieranie szafy wysokiej, sięgającej do sufitu. To pozwala na zaoszczędzenie miejsca oraz przechowywanie dużej ilości produktów.

Szafa mroźnicza to jeden z najczęściej wybieranych sprzętów do gastronomii. Dzięki nim możliwe jest przechowywanie wielu produktów, które wymagają chłodzenia, a także głębokiego mrożenia. Znajdziemy je w różnorodnych rozmiarach oraz pojemnościach, co ułatwia rozlokowanie ich w kuchni. Jeśli szafa ma posłużyć jako wyposażenie baru, warto przemyśleć opcję przeszklonej witryny. Wybierając szafę mroźniczą, najlepiej zdecydować się na wytrzymałą stal nierdzewną oraz konstrukcję, która spełnia podstawowe normy i wymagania.

Stoły chłodnicze to jedne z podstawowych rzeczy, jeśli chodzi o wyposażenie kuchni. Dzięki nim możliwe jest przygotowywanie potraw, a także przechowywanie w odpowiednich warunkach.

Witryny chłodnicze najlepiej sprawdzą się, gdy w lokalu mamy do zaoferowania zimne napoje. Klienci od razu widzą, co jest dostępne i mają ułatwiony wybór.

Inspirowane: Gort.pl – lodówki podblatowe

Dodaj komentarz